منابع خودآموز زبان انگلیسی: چه کتابی بخوانیم؟
یادگیری زبان انگلیسی به صورت خودآموز توسط شخص مبتدی که هیچ شناختی از قواعد و اصول زبان ندارد، کمی دشوار است. امکانپذیر بودن یا نبودن این مساله، بستگی به تمرین، استمرار و جدیت زبانآموز دارد. فرض کنید یک شخص مبتدی که تا به حال هیچ ارتباطی با دنیای زبان انگلیسی نداشته است، روزانه بین ۱ تا ۳ ساعت به طور میانگین زبان بخواند و خودآموزی کند. به نظر شما احتمال موفقیت و پایبندی به هدف در چنین شخصی چقدر است؟ احتمال موفقیت در چنین وضعیتی بسیار ضعیف است. پیشنهاد میکنیم برای شروع خودآموزی زبان انگلیسی به حداقل ساختار، اصول و قواعد زبانی مسلط شوید و سپس این مسیر را به تنهایی ادامه دهید.
منظور از حداقل ساختار و اصول زبان چیست؟ یعنی فرد مورد نظر جملهسازی ابتدایی را در زبان انگلیسی بلد باشد و بتواند جملات ساده انگلیسی تولید کند. حداقل گرامر زبان یا Simple Grammar را بشناسد و بتواند از آن برای ساخت جملاتی پیش پا افتاده و بدون ایراد استفاده کند. در این مطلب، درباره منابع خودآموز زبان انگلیسی صحبت میکنیم که باید در طول مسیر خودآموزی زبان همراه خود داشته باشید و بهخوبی تمرین کنید. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
منابع پیشنهادی خودآموز زبان انگلیسی
در این قسمت، چندین کتاب و منبع مناسب برای خودآموزی زبان انگلیسی در منزل به شما پیشنهاد میکنیم؛ به کمک این منابع، بعد از مدتی به درجهای از استقلال در بحث آموزش زبان میرسید.
مجموعه Oxford Word Skills مناسب برای تمام سطوح
اولین کتاب پیشنهادی ما برای تمرین زبان، مجموعه کتابهای Oxford Word Skills است. این سری کتابها برای تمام سطوح از مبتدی تا پیشرفته کاربرد دارد. نسخههای این منبع عبارتند از:
- Basic
- Intermediate
- Advanced
لغاتی که در این کتاب به زبانآموز آموزش داده میشود، در روزمره زبان خیلی به کارتان میآید. این لغات در Reading IELTS دیده نمیشوند و یا در Writing IELTS قابل استفاده نیست اما لغاتی به شدت کاربردی هستند؛ مثلا برای دیدن فیلم، انیمیشن، گوش کردن به موسیقی یا پادکست درباره زندگی روزمره دیگر نیازی به ترجمه یا زیرنویس ندارید.
حتما بخوانید: بهترین و ساده ترین روش یادگیری زبان انگلیسی چیست؟
چطور از این منبع استفاده کنیم؟
اول از همه باید در هدف درستی تعریف کنیم؛ هدف ما حفظ کردن این لغات نیست بلکه یادگیری آنها به بهترین شکل است. در زبان انگلیسی، دو بخش داریم:
- یادگیری یا Learning: با یادگیری درست کاربرد و اصول همراه است.
- به خاطر سپاری (حفظ کردن) یا Memorizing: نهایتا با فراموشی همراه است.
مثلا فرض کنید اولین لغتی که میخواهید یاد بگیرید Slim است. نباید بارها با خود تکرار کنید Slim یعنی لاغر؛ این مدل درستی برای یادگیری لغت نیست. بعد از دیدن این لغت و معنی آن، ابتدا به اطراف خود در منزل نگاه کنید و افراد لاغر را ببینید. در وهله اول نیازی به انجام تمام تمرینهای کتاب نیست. با هر کدام چند جمله بسازید.
جملهسازی به شما اعتماد به نفس میدهد و باعث میشود بهتر یاد بگیرید. همچنین، دیدن چند عکس و استفاده از کلمه جدید برای توصیف آنها روی درک کاربرد لغات تاثیر شگرفی دارد. تصویرسازی یکی دیگر از راههای یادگیری عمیق واژههای جدید است؛ مثلا برای لغت Slim به معنی لاغر، چند تصویر در ذهن خود بایگانی کنید تا به محض شنیدن این لغت به تصویر ذهنی خود رجوع کنید و معنی کلمه را به خاطر بیاورید.
Tactics For Listening مکمل منبع Oxford Word Skills است
سرفصلهای این دو کتاب خیلی به هم مرتبط هستند. این سری کتابها هم در سه نسخه منتشر میشوند:
- Basic
- Developing
- Advanced
ابتدا لغات را از کتاب Oxford Word Skills بخوانید و سپس به فایلهای صوتی کتاب Tactics For Listening رجوع کنید؛ دقت کنید که از هر کلمه در جمله چطور استفاده میشود.
پادکست British Council
این پادکست برای افرادی که سطح مبتدی به بالا هستند توصیه میشود. پادکستها به شما کمک میکنند ببینید هر لغت در جمله چه جایگاهی دارد. برای افراد مبتدی، فیلم و سریال سطح بالا پیشنهاد نمیشود. همسطح خودتان فیلم یا انیمیشن ببینید. فیلمهای یک یا دو درجه از سطح خودتان بالاتر ببینید و کمالگرا نباشید.
در بحث یادگیری نیاز به زمان مناسب دارید. یادتان باشد قرار نیست یک شبه، راه صد ساله را طی کنید. باید برنامه داشته باشید که این کتاب را مثلا در طی X ماه تمام میکنم. سعی کنید به برنامه خودتان پایبند باشید. برای هر روز یا هر یک روز در میان، برنامه بررسی دروس زبان داشته باشید. آهسته و پیوسته حرکت کنید.
منبع Inside Reading
اگر سطحتان بالاتر است و دنبال منبع خوب برای تقویت لغات میگردید یا اگر داوطلب آزمونهای داخلی یا خارجی مثل ارشد، دکترا یا IELTS هستید، پیشنهاد میکنیم از کتابهای Inside Reading استفاده کنید. لغات موجود در این کتاب، به شدت کاربردی هستند. جالب است بدانید که این کتاب صرفا برای یادگیری لغت نیست و مهارت خواندن یا Reading شما را تقویت میکند. باید یادگیری شما همراه با لذت باشد؛ نباید صرفا بخوانید که تستها را تندتر بزنید. دقت کنید که محتوا چه میگوید؟ یا واژههای مختلف در محتواهای مختلف چه کاربردی دارند؟ تمام اینها در یادگیری هر چه بهتر زبان به شما کمک میکنند.
حتما بخوانید: ۹ راهکار موثر برای تقویت تلفظ لغات انگلیسی
سخن پایانی
در این مطلب، به معرفی چند منبع مناسب برای شروع آموزش زبان به صورت خودآموزی در منزل معرفی کردیم. حتما آخرین نسخه از هر کتاب یا منبع را تهیه کنید. تمرین و استمرار در یادگیری زبان، زمان بیشتری برای شما ذخیره میکند. لطفا به برنامههای خودب پایبند باشید و هر روز یا یک روز در میان خودتان را با منابع درگیر کنید تا هر چه زودتر با اصول زبان انگلیسی آشنا شوید.